Syyspiirikokouksen kannanotto

img_6932

Kuva: Tarja Pitkänen

Syyspiirikokouksen kannanotto 04.12.2016

Satakunnan Vasemmistoliitto sote- ja maakuntauudistuksesta

Meillä on yhteiskuntana velvollisuus pitää huolta jokaisesta. Satakunnan Vasemmistoliiton piirikokous vaatii kansalaisten palvelujen parantamista. Sosiaali- ja terveyspalvelujen tulee olla lähipalveluja. ”Valinnanvapaudesta” ja ”saavutettavuudesta” puhuminen vain hämmentää. Piirikokous vaatii selkeitä mittareita, kuten etäisyys- ja aikarajat ja sekä sosiaali- että terveyspalvelujen yhtenäinen korkea taso.

Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat kalleimpia heikoimmassa asemassa oleville; nykyisin potilasmaksujen, matkakulujen ja lääkekulujen maksukatto on yhteensä n. 1600 euroa vuodessa! Kohtuullinen summa on 350 euroa vuodessa, mikä on potilas- ja vammaisjärjestöjen yhteinen vaatimus.

Maakuntauudistus on järjestettävä kansanvaltaisesti. Piirikokous edellyttää valittaville maakuntavaltuustoille todellista päätäntävaltaa.

Sote- ja maakuntauudistus koskettaa kuntien ja nykyisen maakuntahallinnon koko henkilöstöä. Satakunnan Vasemmistoliiton piirikokous vaatii työntekijöitten edustuksen turvaamista. Henkilöstölle on kerrottava koko uudistuksen ajan avoimesti suunnitelmista ja sen on saatava vaikuttaa itseään koskeviin päätöksiin.