Va­sem­mis­to­lii­ton val­tuus­toa­loi­te li­sä­ra­hoi­tuk­ses­ta

Vuoden 2024 aikana Satakunnan hyvinvointialueen palveluverkosto on kokenut merkittäviä supistuksia, mikä on heikentänyt asukkaiden peruspalveluiden saatavuutta. Säästötoimet, kuten henkilöstövähennykset ja palvelupisteiden sulkemiset, ovat johtaneet hoitoon pääsyn viivästymiseen, hoitojonojen kasvuun ja henkilöstön työhyvinvoinnin heikkenemiseen. Lisäksi korkeat palvelumaksut kuormittavat erityisesti pienituloisia, mikä on lisännyt taloudellista ahdinkoa ja yhteiskunnasta syrjäytymistä.

Säästötoimia leimaa lyhytnäköisyys, sillä vaikutusarviointeja ei ole tehty riittävästi. Tämä kasvattaa riskiä pitkäaikaisten kustannusten noususta. Alueen tiukka talouskuri ja epärealistiset budjettitavoitteet ovat luoneet noidankehän, jossa säästöjen sijaan kustannukset kasvavat. Oman palvelutuotannon supistaminen johtaa kalliiden ostopalvelujen tarpeen kasvuun.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) syyskuussa 2024 julkaisemasta alueellisesta asiantuntija-arviosta nousee esiin useita Sata-alueen ongelmakohtia. Näistä mainittakoon lasten ja nuorten mielenterveys- ja lastensuojelupalveluiden kasvavat ongelmat sekä väestön nopea väheneminen ja ikääntyminen. Suurimmat ongelmat liittyvät kuitenkin talouden tasapainottamiseen ja kustannusten hallintaan. Alueella on kertynyttä alijäämää 130 miljoonaa, joiden kattaminen vuoden 2026 loppuun mennessä on käytännössä mahdotonta.

Sata-alueella harjoitettu talouskuri on johtanut liian optimistisiin ja suoranaisen epärealistisiin budjettitavoitteisiin, eikä toiminta ole kestävällä pohjalla. Hyvinvointialuelaki antaa alueelle mahdollisuuden hakea lisärahoitusta valtiolta tilanteessa, jossa riittävien sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen perustuslain mukaisella tavalla on vaarantunut.

Lisärahoituksella turvattaisiin lakisääteisten palvelujen tarkoituksenmukainen toteuttaminen. Samalla se mahdollistaisi myös ennaltaehkäisevien ja kuntouttavien palvelujen kehittämisen ja henkilöstön hyvinvoinnin vahvistamisen, joilla voitaisiin vähentää pitkän aikavälin kustannuksia ja parantaa palveluiden laatua.

Esitämme, että Satakunnan hyvinvointialue hakee lisärahoitusta hyvinvointialueiden rahoituksesta annetun lain (617/2022) 11 § mukaisesti varmistaakseen lakisääteisten sote-palvelujen ja pelastustoimen saatavuuden sekä laadun alueellaan.